Önjelölt séfeknek nevezzük az egy személyes konyhák szakácsait, kik ezen felbuzdulva séfként hirdetik magukat. Séfállást keresnek tapasztalat és gyakorlat hiánya mellett.
 
-De akkor KIK EZEK?!
 
Pár hónappal ezelőtt szakács állást keres hirdetésemre kaptam egy „barátságos” levelet, fiatal dolgozni akaró szakács kollégánktól. (Bár nem szoktam törölni, most valahogy mégsem találom)
Röviden: szapult, hogy ne hirdetgessek, menjek el portásnak, vonuljak szeretett otthonba, stb.
De amit furcsálltam, hogy azokhoz a szakácsokhoz hasonlított, akik ide jutatták a szakmát, akik paradicsompürével sűrítik a gulyáslevest!
-          Miért pont ez jutott az eszébe? Gondolkoztam.
-          Miért? Kell a gulyáslevesbe paradicsompüré? Bizonytalanodtam el.
-          Mire gondolhat? Ez foglalkoztatott, nem is a szeretett otthon.
 
Most mindenre fény derült!
Képbe került egy csoport, egy szakácsok csoportja.
Ez a társaság a:
 
 
 
 
 
 
 
 
Rákeresve a honlapjukra egyéb rossz dolgok mellett megtaláltam a paradicsompürével sűrített gulyáslevest!!
Háleluja! Éljen! Mindent értek!
 
Tudtam, hogy léteznek, tudom, hogy van vagy 3-4-5 szakács szövetség, egyesület.
Van ez, van az MNGSZ, MGE, MBT, és kitudja még, hogy kik-mik!
 
Sokat ismerek közülük, van akivel dolgoztam, van kinek tanulója voltam, de ezt a típust próbálom messzire elkerülni.
Gyerekkorom óta ismerem az egyiket, Vegeta ügynökből lett szakácsmester, oktató. Lakótelepen volt már dolgozószobája, míg a család a másik egy szobába lakott.
Másik állásajánlatának feltétele a próbanap! Ma is van egy, holnap is lesz egy és gondolom ez így megy sokáig………
De azért felvázolta, hogy Ő sose ment próbanapra, „akinek kell, annak így keljen”, de azok között van, kik a próbanappal akarja gondjaikat megoldani.
Kik mást tesznek, mint amit mondanak. Mondhatnám, vizet prédikálnak és bort isznak.
Munkássága egy elmaradott önkiszolgáló étterem vezetése, primitív, ideje múlt ételekkel.
 
De pont ezekhez kellett hasonlítania engem? Szörnyű és kikérem magamnak!
A tagok névsorát nézve olyan emberek nevét olvastam, kik vezető beosztásokban, és/vagy oktatóként dolgoznak, de tény, hogy egy letűnt rendszer, a szakma MAMUTJAI!
Ezek az emberek meddig lehetnek még a helyükön?!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szakacslennek.blog.hu/api/trackback/id/tr952688606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koch 2011.02.26. 09:41:42

Mélre érkezett:

"..... "Séfszövetség" az Önjelölt fénykard nélküli elhízott Jedi Tanács,valójában egy elefántcsonttoronyban tengeti mindenapjait, nem tud vagy nem akar talán tudatosan mindezek ellen fellépni..MInek is tennék, megelégednek a saját posztukkal,érzik mégha a fejük felett a Demoklész Kardja is,itt kiélhetik a kisebbségi komplexitásukat. Tisztelet a kivételnek , mint pld Mr Kelemen Amerikai Követség séfje és még talán egypáran .

Üdvözlettel

Domenique...." (sic)

Koch 2011.02.26. 09:54:41

Tisztelet a kivételnek!?

Igen talán.
Én is tudnék mondani legalább egy nevet. De nem teszem, nem tehetem. Akikkel munkakereséssel kapcsolatban találkoztam azok mind ugyan azt a koncepciót követik, mint a nagyképű, üresfejű, szakmához nem értő HR.-es, vagy orvos, színész és egyéb "hozzáértő" tulajdonos.
Pedig ismeretségük folytán olyan pozícióba van amire alkalmatlan, pedig "csak" egy menza konyha!!!

Egy szakmában elismert emberrel beszéltem róla, Ő mondta:
-Ő csinálja a .....menzát?
-Ő a Konyhafőnökök Egyesületének az ....e!
-Az egy senki!!!!

Kivételek azért nincsenek közöttük, mert akik felvállalják velük az együttműködést a vele járó esetleges előnyeivel, hasznával, azok vállalják fel az egy kalap alá vételt.

Domenique 2011.02.26. 18:30:45

@Koch:

Nézzük sorban .

Amire, felnéznek.legalábbis szerintük...

Oktatás
Szakképzés, továbbképzés
Verseny szervezés
Rendezvények szervezése
Ételek, élelmiszerek tesztelése
Új ételek alkotása

- Oktatás, furcsa , ugyais egy darab szakintézmányt nem tudnak megnevezni ahol ez a társulat résztvenne, igaz vannak közöttük okatatók,azonban nem kellene egy két ember "érdemeit kisajátítani a saját céljaikra"

Szakkézés továbbképzés.

KOmolyan mondom tényleg kellene ezeknek egy jó PR Manager , azt elérhetné , hogy legalább a debil hülye agyukkal, két sorba ne ismételjék a fenntebb írottakat.
Továbbképzés,bocsánat,ki is akar fellépni az OKJ ellen , vagy egyéltalán milyen továbbképzést céloztak meg..

Verseny,rendezvény szervezés..
Furcsa , mert eddig a saját maguk sztárolására fordiított rendezvényeket is mások szervezték meg.
Nem baj értenek hozzá,legalábbis azt hiszik.

Ételek élelmiszereke tesztelés. na ez a kedvencem..

Mivel,külkereskedelemben dolgoztam,kérem legyenek szívesek megmondani , azt hogy mi mit is jelent.

GOST,MERTCONTROL, stb , jaaaahhhh csak úgy izlés alapján , mert Bíró Gyula a Firkász levitézlett séfutánzatajónak itéli a terméket akkor már jó is , hát szerencse hogy nem nagyon ismeri a nátrium gulinát nevü ízfokozót,mert ahhoz is hülye szegényke.
El kell törölni az OBI.t , a Mertcontrollt , ezután csakis kizárólag az "ÉTTREND" szövetség szabhatja meg hogy mi kerülhet forgalomba,akkor majd minden jó lesz meglátjátok.

Koch 2011.02.28. 09:26:43

Az alábbi hozzászólás áthelyezve ide, mert szerintem ide tartozik!
-------------------------------
Domenique!

Ha Te mégsem így gondolod, akkor a mélekben valószínűleg elbeszélünk egymás mellett, akkor valahogy tisztázni kéne.
Várjuk további hozzászólásaid, vagy önálló post-nak való írásaid mélre.
-------------------------------

"......Kommentek:
Domenique 2011.02.28. 01:09:55
Igaz ami igaz izlés mégiscsak van a világon.
A megjegyzéseket a magyar Étrend,és Péniszprotézis Szövetség szponzorálta/

Összejövetelünk aktuális téma a böjti ételek készítése.
Írta: Jeles Zoltán
2011 február 13. (vasárnap) 22:23

2011 február 7.-én Némedi Józsefnél voltunk vendégségben./bocsi sennki sem akart látni titeket csak besettenkedtetek,mint Bakáts a szalámival/

Hagyományainkhoz híven az gasztronómiai események előtt járva összejövetelünk aktuális téma a böjti ételek készítése volt./igen nemrég sikerült is amikor a Chanukára zsirszegény sertéskarajt sikerült ajánlani./

A böjtről a „böjti lakomáról” Jeles Zoltán tartott bemutatót/Igen csak jól sikerülhetett miután a Tűzoltok elmenntek./. A böjti étkek hagyományairól, egészségmegőrző jelentőségéről a mai kor emberének szóló üzeneteiről, a vendégvárásról szóltak az összegyűjtött gondolatok./Vendégvárás...kb ilyenek lehetettek a Vendégnek illik köszönni nem csak lefejeljük ,

Természetesen nem csak beszéltek a böjti ételekről/sőt rosszabb el is készítik/, Jeles Zoltán összeállított kóstolóját Nemeskövi Dénessel, Czimmer Csabával, Szabó Imrével és Némedi József séf urakkal közösen készítették el./Séf Urakkal , és az nem Séf Úr , aki két hétig volt egy pizzéria kisszálításos üzemegység Konhafönöke,bocsi lehet,hogy a fennt jelölt urakra vonatkozott.Hárman dolgoztak egy ebéden az Asszony meg mosogatott,komolyan sajnálom öt,Bocsánat.ez vér? jaja dehogy már megint kiömlött a zöldségropogosnak szánnt konzerv cékla,a helyében kivágtam volna öket,mennjetek a parkba főzni ...../

A felkínált étkek:

Ecete olajos hal, lencsesaláta ágyon, kerti fűszeres zöldségfagylalttal.
/Írni tudni kellene,nem énmagam töröltem ki sem az "S" betüt , se nem a lentebbi "g"-t mert mint tudjuk ezt a szót nem egy "g" vel irják,márminnt meggy.
Ecetes olajos hal, hozzávalók Jenei szerint egy bevásárlókosár,100 ft címlet,akkor máris mehetsz a TESCO ba konfitált olajos halért/

Megy"g"corrected"leves aszalt sárga barackos mini puszedlivel.
/Na ezt vajon hol szerezhette be marackos mini puszedli ...max ott kapni ahol trippert./

Aszalt szilvás bableves füstölt sajtos túró gombóccal./na ne már két leves aszalva,aszalt szilvás bableves....
A belgyógyászaton biztos örülnének ennek az embernek,szorulása van ?hívja Dr Jeneit.Ennek az embernek még komoly jövőt jósolok a legyen ön is anorexiás,stb fogyokurás táborokban/

Tejben párolt változatosan fűszerezett gratinírozott vajhal, frissen füstölt fogas, füstölt nyurgapotyka, színes házi készítésű "mácsik" ágyon (paradicsomos, mákos, zöld fűszeres metélt)tejszínes sajt mártással, balzsamecetes friss csíra salátával.
/Vajon mit lehet kezdeni egy olyan étellel,aminek már az elsorolása is öt percet vesz igénybe,nyurgapotyka minden háztartásban van.Tejben párolt vajhal,aki foglakozott már ilyen élőlénnyel halott állapotában tudja miért is kapta a nevét,de a séf úr nem tudja,párol,és párol, tovább párol, a pásétomig..friss csira saláta , nem bántom ezért megszenvedett ... a szomszédai néhányszor feljelentették hogy vadkendert termeszt az udvaron.Igen megcsinálta, tessék tudomásul venni.Arról nem is beszélve , hogy a mácsikhoz némi máktejet is igénybe vett tehát máktejben párolt vajhal.
Miután a társaság hangulata az elgogyasztott alkoholtól,valamint a máktejből származott opiátoktól egyre emlekedett,és már sem Zámbó Árpy,sem Fekete Pákó párhuzamosan üvöltő zenéje sem dobta fel öket,J Zoltán egy önfeledt ötlettel állt elő,"hányjunk versenyt vazzeg"
A társasház gépkocsi tulajdonosai ezúton is köszönik,ezt a nemes gesztust,a polirozás tömény savas hányásból eredendő következményeket,az Étrend társaság vállalja.

Aszalt paradicsommal készült rakott burgonya.
/ez mellesleg nem is olyan rossz 1.pont,megkonnyebülés/

Dödölle

Csípős zöldség roppanós hozzá illő mártogatókkal.

Cukkini roppanós borbundában, mandula köpenyben. Joghurtos kapros, zöl… chilis mártogatókkal.

Vargabéleses installáció/hát igencsak installációnak sikeredett,mindenestre Jenei úr,körzetében az egy főre eső wc papír fogyasztás éves szintje ha nem is az eget verte,azonban az éves fogyasztás egy mapra levetítve is egeket döntött/forrás forrás KSI Központi Statisztikai Intézet,Blikk ,Gabonakörök vagy egyéb eredetű szerves trágya a lakótelepen.

MIndensetre igaz , hogy a vendéglátó kedves felesége a WC elött sorszámokat osztogatott.

Jó étvágyat!/ez nem tölem van/ ....." (sic)
süti beállítások módosítása